Artikel geschreven op 7 november 2017. Bijgewerkt op 29 januari 2021

Bitcoin te duur? Of juist spotgoedkoop?

De kenners staan lijnrecht tegenover elkaar. De één zegt dat de bitcoin in een bubble zit en je absoluut NIET moet instappen. De ander zegt dat de koers wel eens naar de $ 100.000 kan gaan. Tja, NIEMAND kan in de toekomst kijken, dus ook ik kan niet voorspellen wat de koers zal doen. Natuurlijk kan het volledig inklappen, echter bestaat de digitale munt al enige jaren en is het een bewezen sterke munt gebleken. Ondanks dat ik normaal een zeer voorzichtige belegger ben, verwacht ook ik dat de koers van de bitcoin nog wat zal stijgen.

Vraag en aanbod

Alles in onze moderne economie draait om vraag en aanbod. Is er veel vraag en veel aanbod, zullen prijzen gelijk blijven of wellicht dalen. Is er weinig vraag en veel aanbod, zullen prijzen zakken. Is er weinig aanbod en veel vraag… dan gaat de prijs omhoog.

Er worden maximaal 21 miljoen bitcoins uitgegeven, en dat gebeurt momenteel met een toename van slechts 12,5 btc per (ongeveer) 10 minuten. Momenteel zijn er zo’n 16,6 miljoen in omloop (update januari 2021: 18,5 miljoen). Elke 4 jaar wordt de toename gehalveerd, want het dus nog moeilijker en schaarser maakt. Bitcoins kan dus niet, zoals bv euro’s of dollar’s zomaar even bijgedrukt of bijgemaakt worden. Dus het aanbod is relatief laag. De vraag neemt echter al erg lang toe en meer en meer investeerders zien de bitcoin als een lange termijn investering. Gevolg: op (korte termijn) zal de koers zeker nog wat stijgen, op lange termijn is en blijft het natuurlijk speculeren.

Bitcoin staat echter nog altijd in de kinderschoenen en kan alle kanten op. De munt wordt echter veelvuldig gebruikt in China en Chineese transacties en dat is zeer gunstig voor de koers. Meer en meer gebruikers (vraag) zullen en willen bitcoins gaan gebruiken, terwijl het aantal beschikbare coins zeer gestaag toeneemt en op een gegeven moment allemaal vergeven zijn. De algehele verwachting is dat de koers dan wel flink is opgelopen.

Investering grotere bedrijven

Nu ook grotere bedrijven investeren in Bitcoin, bijvoorbeeld Tesla, die in januari 2021 voor in totaal 1,5 miljard dollar aan bitcoin kocht, lijkt het er toch wel op, dat we kunnen verwachten dat de bitcoin naar extreem hoge koersen kan gaan.

Concurrentie

Het enige échte gevaar waardoor de koers van een bitcoin kan stagneren of natuurlijk dalen, is de concurrentie. Het kan zijn dat er een andere cryptovaluta meer en meer in trek komt, waardoor de bitcoin minder vraag krijgt en dus in waarde zal dalen.

Niemand kan het voorspellen, ik ook niet. Maar zolang ik GRATIS bitcoins kan verdienen en de koers nog steeds blijft stijgen doe ik mee!

Is dit wellicht haalbaar?

OOK GRATIS BITCOINS VERDIENEN?